HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

23 februari 2010

Vorst-WW gefinancierd door overheid

Vorige week werd door minister Donner (SZ) aangekondigd dat bouwondernemers aanspraak kunnen maken op vorst-WW. Sinds dit bericht stromen de aanvragen binnen.

In de Werkloosheidswet zit de speciale regeling ingebouwd voor buitengewone natuurlijke omstandigheden, waarvan bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruikgemaakt kan worden. De instemming van de minister was nodig, omdat cao-afspraken in de sector een beroep op de regeling in de weg stonden.

De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 februari 2010 en loopt tot 1 april 2010.

De regeling is zo gewild vanwege het lang aanhoudende winterse weer. Veel bouwbedrijven zijn daardoor in de problemen geraakt. Op veel bouwplaatsen kwam het werk stil te liggen, terwijl de werknemers wel moesten worden doorbetaald.

De regeling geldt niet alleen voor de bouwsector, maar ook voor hoveniers, glazenwassers en schilders die als gevolg van de vorst niet konden werken. Ook zij kunnen een beroep doen op de speciale WW.

Werkgevers die voor de vorst-WW in aanmerking komen, krijgen driekwart van het betaalde loon terug van de overheid. Dat wordt betaald uit de WW-fondsen. Dit betekent dus dat werknemers die onder de regeling vallen, in dienst blijven van hun werkgever en hun opgebouwde WW-rechten niet hoeven aan te spreken.