HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

16 mei 2008

Verzuimende werknemer moet uren inhalen

Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, vindt dat de arbeidsverhoudingen in Nederland grondig moeten veranderen. Verzuimende werknemers zouden de verloren gegane uren moeten inhalen. Dit zegt hij in een interview dat zal verschijnen in vakblad Arbo.

Een ondernemer betaalt niet als een afspraak niet wordt nagekomen. Waarom zou een werkgever dan wel een werknemer die zijn uren niet maakt betalen? Als werkgever en werknemer een arbeidscontract van 1.800 uur per jaar afspreken en iemand komt maar 1.600 uur, dan is het niet meer dan logisch dat die uren worden ingehaald, aldus Hermans.

Hermans gaat nog een stap verder. Hij is van mening dat de premie voor de zorgverzekering onderdeel wordt van onderhandelingen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Net als de pensioenpremie dat al is.

Al eerder pleitte Hermans voor de invoering van het risque social, risque professionel principe: Een werknemer die risicovol leeft, is ook verantwoordelijk voor verzuim dat daaruit voortvloeit.

Dit is een onderwerp dat voor veel discussie zorgt. Zelf heb ik daar al meerdere malen over gelezen en geschreven, want het is een interessant onderwerp. Ik ben het met Hermans eens dat een werknemer die bijvoorbeeld een risicovolle sport beoefent, en daardoor, na waarschuwing van werkgever, gewond raakt en niet kan werken, zelf (deels) verantwoordelijk is voor de kosten. In zo'n geval is het inderdaad nogal veelgevraagd om de werkgever hiervoor op te laten draaien.

Echter, wat nou als het gaat om een rook- of alcoholverslaving, of een werknemer die door ongezond eetgedrag vaak verzuimt? Hoe ver mag je als werkgever gaan, en waar ligt dan de grens?

Geinteresseerd in dit onderwerp? Lees dan hier mijn artikel over risicosporten dat ik schreef voor Expand.