HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

10 juni 2008

Schadevergoeding voor kapster met kapperseczeem

Een kapster krijgt een schadevergoeding van haar voormalig werkgever, een kapsalon uit Leeuwarden. Zij heeft kapperseczeem opgelopen en volgens de rechter heeft de werkgever te weinig gedaan om klachten te voorkomen.

De Kappersbond, FNV Mooi, heeft vandaag bevestigd dat de rechter in Leeuwarden het bewezen achtte dat het eczeem een gevolg was van blootstelling aan stoffen in de kapsalon.

Zo'n 15% van de werknemers in de kappersbranche kampt met deze aandoening. Het is echter volgens het FNV voor het eerst dat een werkgever in de kappersbranche aansprakelijk wordt gesteld voor kapperseczeem bij een werknemer.

In 2001 maakten de vakbonden en werkgevers afspraken over werkomstandigheden om de aandoening terug te dringen. Volgens Bureau Beroepsziekten zijn er nog steeds kapsalons met oude, ongezonde werkmethoden.

In 2001 heeft de nu 32-jarige mevrouw Postma uit Baarn haar werk als kapster moeten beeindigen vanwege de opgelopen huidaandoening. Behandeling door een dermatoloog mocht niet baten en zij moest stoppen als kapster. Zij werkte toen al twee jaar bij de kapsalon. Bij de kapsalon was volgens Postma het nodige mis. Zo was er gebrek aan goede handschoenen voor het haarverven.

7 Jaar geleden was nog niet duidelijk welke handschoenen kappers moeten dragen en welke methoden ze moeten toepassen als ze bijvoorbeeld haren verven. De werkgever had echter wel maatregelen moeten treffen om de kans op eczeem zo klein mogelijk te maken, zo oordeelde de kantonrechter.

De hoogte van het schadebedrag wordt nader bepaald. De eigenaar van de kapsalon gaat in hoger beroep.