HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

12 maart 2010

Besluit over verlenging deeltijd-WW

Vandaag wordt in de ministerraad gesproken over de deeltijd-WW. Er zal worden besloten of de deeltijd-WW zal worden verlengd. Volgens de huidige planning stopt de regeling per 1 april.

Werkgevers gaan net als de FNV ervan uit dat de WW-steun, waarmee ze tijdens de crisis hun personeel minder kunnen laten werken, wordt verlengd. Maar in welke vorm hangt volgens VNO-NCW af van de ministerraad. De FNV gaat ervan uit dat er geen voorwaarden worden gesteld op het gebied van lonen.

Er zullen meerdere varianten worden besproken. Een daarvan is dat straks bedrijven alleen nog maar deeltijd-WW aan zouden kunnen bieden wanneer er geen loonsverhogingen en bonussen worden toegekend. Dat Donner bij een verlenging van de deeltijd-WW overweegt naar de beloning te kijken, komt door klachten van vakbonden over bedrijven die na gebruik van de eerdere regeling voor werktijdverkorting bonussen uitkeerden aan de leiding.

Naast het uitkeren van bonussen vindt Donner ook loonsverhogingen niet passen wanneer bedrijven wegens de crisis steun vragen van de overheid. Een gematigde loonontwikkeling is volgens hem belangrijk voor behoud van werkgelegenheid.

Volgens de FNV zijn voorwaarden over matiging van de lonen niet aan de orde aangezien er hierover goede afspraken worden gemaakt in de cao-onderhandelingen. Wat betreft de bonussen gaat FNV ervan uit dat bedrijven het fatsoen hebben geen bonussen voor topbestuurders uit te keren zolang er een beroep op de deeltijd-WW wordt gedaan.