HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

12 juni 2008

Steeds meer 'gedoe' bij sluiten nieuwe CAO's

In de eerste helft van 2008 heeft vakcentrale FNV werkgevers vaker onder druk gezet om tot een gewenste cao te komen. Er is vaker een ultimatum gesteld waarbij is gedreigd met acties. Dit blijkt uit de 'tussenbalans' die de vakcentrale donderdag openbaar heeft gemaakt.

Het onderhandelen duurt langer, maar daarmee wordt wel vaak de looneis van 3,5% benaderd. Tegenwoordig is vragen bijna letterlijk krijgen geworden, aldus FNV-cao-coördinator Wilna Wind. Hiervoor moet echter wel veel worden gedaan, en moet veel druk worden uitgeoefend. De onderhandelingen verlopen vaak moeizaam. Dit ondanks dat de economie nog steeds goed gaat.

De FNV zet in zijn onderhandelingen dit jaar in op thuiswerken. Hierover zijn in 37 cao's reeds afspraken gemaakt. De FNV vindt dat personeel minstens een dag in de week thuis moet kunnen werken, tenminste, als het werk dat toelaat. Het FNV acht dit nodig om onder meer werknemers de mogelijkheid te bieden om werk en zorgtaken te combineren. Verder zal het thuiswerken productiviteitsverlies door reizen beperken, en de CO2-uitstoot terugdringen.

Verder wil de vakcentrale dat het kraamverlof voor vaders wordt uitgebreid. Van de 959 cao's die lopen, zijn er slechts in 517 afspraken hierover vastgelegd. Die gaan echter vaak niet verder dan de wettelijke 2 dagen. In 15 cao's is sprake van kraamverlof tussen de 3 en 10 dagen.

Er zijn 959 lopende collectieve arbeidsovereenkomsten. Dit jaar moeten 656 cao's worden afgesloten. Per 1 juni zijn er al 170 afgesloten, met een gemiddelde loonstijging van 3,3%.

In enkele sectoren was dreigen niet genoeg en werd daadwerkelijk actiegevoerd. Kijk maar naar de politie, het kleinmetaal, TNT, en momenteel in het streekvervoer.

Daarmee is het nog lang niet gedaan met de pret. Vandaag stonden er weer op vele snelwegen files omdat vrachtwagenschauffeurs zo nodig moeten protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Nee, de 'toeteractie' vonden ze niet spannend genoeg. Er moesten natuurlijk ook, want dat schijnt de nieuwste staaktrend te zijn, zo veel mogelijk mensen worden gedupeerd. Want dan maak je pas indruk, zo denkt de hedendaagse staker blijkbaar.

En dan zijn we er nog niet, want er wordt ook actie gevoerd over andere zaken. Wat dachten we van de blokkades van boeren bij de melkfabrieken? Vandaag ook weer de thuiszorg, die samen met de SP in 11 steden gemeentehuizen heeft bezet, om te protesteren tegen de áfbraak van de thuiszorg'. En dan nog de apothekers die maandag de deuren sluiten om hun onvrede te uiten over het nieuwe medicijnbeleid dat de overheid heeft doorgevoerd: Zorgverzekeraars mogen apothekers voortaan opleggen dat ze van een groot aantal geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste merken leveren aan patiënten.

Ook hier gaat het natuurlijk allemaal om geld. Maar laten we toch met z'n allen niet doorslaan in (publieksonvriendelijke) acties. Dat is voor niemand goed, en is zeker geen reclame voor Nederland.