HRMLog

In deze weblog houdt Kathalijne Schuurmans ontwikkelingen bij op het gebied van Human Resources Management (HRM).

30 maart 2010

Meer hoger opgeleiden, maar minder vrouwen dan mannen werken

Ook tijdens de crisis doen hoogopgeleiden het goed op de arbeidsmarkt, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 35 jaar die geen onderwijs meer volgen, was bijna 94% in 2009 aan het werk. Dit geldt ook voor niet-westerse allochtone hoogopgeleiden. Van hen was 89% in 2009 aan het werk.

Dit klinkt mooi, maar tegelijk zijn er andere berichten, komend uit de vandaag gepubliceerde kwartaalrapportage van de Landelijke Jeugdmonitor, die het CBS in opdracht van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft opgesteld.

Het begint nog goed: Jonge vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid dan mannelijke leeftijdsgenoten. Maar, de goed geschoolde vrouwen zijn minder aan het werk dan jonge mannen met dezelfde diploma's.

In het studiejaar 2008-2009 studeerden 152.000 vrouwen in het hbo en 87.000 op universitair niveau. Tegelijkertijd zaten 133.000 mannen op het hbo en 76.000 op de universiteit. Een stuk minder dus. Dit komt vooral door meer vrouwelijke studenten. In de leeftijdsgroep 25-35 jaar zijn vrouwen onder de hogeropgeleiden inmiddels in de meerderheid. In de groep van 35-plussers zijn mannen nog in de meerderheid.

Dat toch minder goed geschoolde vrouwen dan mannen aan het werk zijn, komt volgens Rouvoet door de keuzevrijheid. Rouvout hoopt dat wanneer er betere mogelijkheden komen om arbeid en privé op elkaar af te stemmen, vrouwen meer gaan werken. Het benutten van de talenten van goed opgeleide vrouwen is goed voor het bedrijfsleven en de economie.